BDSM en relaties

Het vinden van een partner

Het vinden van een passende partner is voor gewone, vanilla relaties al soms complex. Voor BDSM-ers geldt dit ook. Zij vissen echter in een kleinere vijver. Verder kunnen ook de onderlinge voorkeuren sterk wisselen. Dit maakt het extra complex om een geschikte partner te vinden.
Het is belangrijk voor behandelaren om dit te weten bij de begeleiding van mensen met een BDSM geaardheid.

BDSM en bestaande relaties

Regelmatig ontdekt één van de partners zijn of haar BDSM-geaardheid pas later in de loop van een vaste, vanilla relatie. Soms ontdekt de ene partner dat de ander al heimelijk ervaring met BDSM heeft. Als de BDSM behoefte niet gedeeld wordt, kan dit lijden tot een pijnlijke relatie(breuk).
Anderen lossen dit op door, naast de bestaande relatie, een BDSM spelpartner te zoeken zonder liefdesrelatie. Polyamorie, het hebben van meerdere liefdesrelaties naast elkaar, kan voor sommigen ook een oplossing bieden. Dit alles is vaak extra complex.

Gecombineerde D/s en vanilla relaties

Het lijkt ideaal om een liefdesrelatie met een partner te hebben die dezelfde BDSM voorkeuren heeft. Toch heeft zo’n relatie zijn eigen complexiteit. In een vanilla relatie gaat men meestal uit van gelijkwaardigheid. De DBSM-relatie, genaamd Dominant/submissive (D/s), lijkt geen gelijkwaardige. Toch hebben beide partners elkaar nodig om een bevredigende relatie te onderhouden, waardoor er een andersoortige gelijkwaardigheid ontstaat. De dominant bepaalt immers binnen de grenzen van de onderdanige sub wat dus een wisselwerking tot stand brengt.. Dit betekent vaak experimenteren en ontdekken waar de D/s stopt en de vanilla begint.
Sommigen kiezen voor een 24/7 d.w.z. altijd een D/s vorm van samen zijn. Voor anderen stopt hun D/s wanneer het BDSM-spel stopt. In de praktijk zijn er allerlei tussenvormen. Ook dit geeft een grotere complexiteit en vereist veel meer communicatie dan in een gewone, vanilla relatie zonder D/s.

Verdere informatie

Wanneer u verdere informatie wil ontvangen, kunt u contact opnemen via ons contactformulier.